Nieuws

Hoe gaat het nu met?

Ben jij ook zo benieuwd hoe het met je klasgenoten van destijds gaat of met alumni in het algemeen?

Elke eerste werkdag van de maand zal er een rubriek verschijnen op deze pagina, genaamd "Hoe gaat het nu met?". Elke maand zal er een alumnus zijn of haar verhaal doen over de tijd na het afstuderen. Op maandag 3 juli gaat Martijn Bakker zijn verhaal doen! 

Wil jij ook graag vertellen aan andere alumni/Fadianen hoe je carrière eruit ziet  na het afstuderen? Mail dan naar alumnifadi@gmail.com!

___________

En dan ben je ineens Alumnus; klinkt best oud! Toch is het een grote eer om gevraagd te worden om een stukje te schrijven over wie ik ben en wat ik tot dusver heb gedaan. Mijn studententijd loopt bijna ten einde en in deze tijd heb ik best wel een hele hoop beleefd. Wie weet kan ik je inspireren, dat zou geweldig zijn!

Mijn naam is Martijn Bakker, ik ben 23 jaar en mijn tijd op Facility Management heb ik als ontzettend leuk en leerzaam ervaren. In het bijzonder de stages bieden je de mogelijkheid om je opgedane kennis écht toe te passen. Het helpt je met begrijpen hoe de praktijk anders is dan de theorie. En die lessen zijn goud waard geweest afgelopen twee jaar. Terwijl ik dit schrijf wacht ik op de uitslag van mijn master thesis. Dit verklapt al één ding; na Facility Management ben ik gaan door studeren. Tijdens mijn afstudeer traject in 2017 had ik een gevoel dat ik meer kon. Ik was net 21 jaar geworden en ik zag mezelf echt nog niet werken. Dit maakte doorstuderen wel erg aantrekkelijk. Uiteindelijk heb ik gekozen voor de master Strategic Innovation Management aan de RUG. Dit is wel echt wat anders dan FM; achteraf heb ik strategie en innovatie altijd al iets interessanter gevonden. Dus ik ben er maar gewoon voor gegaan. Ik zei continu tegen mezelf: Ik wil het in ieder geval geprobeerd hebben. Om het resultaat te weten moet je er immers eerst aan beginnen. 

Het was een enorme uitdaging! Beginnen op de pre-master, wiskunde bijspijkeren, statistiek bijspijkeren. Het eerste semester heb ik zeker 40-50 uur in de week in de boeken gezeten. Maar zodra de moeilijkste tentamens gehaald waren heb ik een ongelofelijke ontwikkeling mee gemaakt.

In de zomer na het afronden van mijn pre-master ben ik een bedrijf gestart. Samen met mijn compagnon Harrolf Staal hebben we het bedrijf ‘Flipperop’ opgericht. Het idee is geboren door de vele uren die ik in de universiteitsbibliotheek doormaakte. We zitten met z’n allen veel te veel achter een beeldscherm, dat is funest voor onze productiviteit! Mijn passie voor productiviteit en Harrolf zijn passie voor flipperkasten zijn uiteindelijk samen gekomen in ons concept. Met Flipperop verhuren wij flipperkasten aan bedrijven om plezier op de werkvloer te faciliteren. Vast bedrag per maand en je hebt een flipperkast die het altijd doet. Of het een succes ging worden wisten we niet… Maar ik zei tegen Harrolf: Ik wil het in ieder geval geprobeerd hebben.

Het was een heel avontuur, zo’n bedrijf op starten. Het concept verder ontwikkelen, werkkapitaal verkrijgen, financiering, taakverdeling, klanten werven, klanten behouden. Het is een erg leerzaam proces wat je leert terwijl je bezig bent. En dit is hetgeen wat leidend is geworden in m’n leven.

Mijn doel is een expert worden op het gebied van strategie en innovatie. Nu moet ik bekennen dat ik de praktijk van Facility Management een beetje los gelaten heb, maar niet ben vergeten! In het bijzonder mijn kennis over inkoop en stages pas ik nog regelmatig toe. Op dit moment sta ik op het punt om, samen met mijn lieve vriendin, te vertrekken uit het prachtige Groningen voor een avontuur als consultant in de randstad. Hoe en wat weet ik nog niet, dat leer ik onderweg. Maar hier geldt weer: Ik wil het in ieder geval geprobeerd te hebben.

Ik zeg wel eens: “Wanneer het stormt heb je twee type mensen: Mensen die binnen zitten en mensen die een windmolen bouwen.” Door te denken in kansen in plaats van problemen zal je veel moois tegenkomen en ik hoop dat dit jou als lezer ook overkomt. Of het nu gaat om het vinden van een stage plek, baan of iets anders leuks. Laat je niet afschrikken en probeer tegen je zelf te zeggen: Ik wil het in ieder geval geprobeerd hebben.

- Martijn Bakker

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen